Книги на Събка Дякова-Чехович - психолог и писател

Добре дошли в творческата част на моя сайт!

Много хора очакват от психолога да пише книги със съвети от рода на това как да бъдем уверени, успешни, да имаме хубава връзка, брак, добри деца, как да получим уважение, как да бъдем щастливи… Не, аз не пиша книги със съвети и напътствия. Работата на психолога не е да дава съвети, а на твореца – да ги оформя в книги. Единни рецепти няма, всеки човек сам търси и изгражда себе си.

Психотерапията, както и писането са творчески процеси - изискват отдаване, вникване в уникалността на всеки човек, в невидимото, неизказаното, за да бъде то вербализирано. Всичко може да е психотерапия - всичко, което облекчава нашата психическа уязвимост и биологична слабост - и споделянето с приятелка, и прекрасната разходка, спортът, сексът и лудото пазаруване, дори яденето на шоколади - всичко, което носи удовлетворение на тялото и душата, е форма на психотерапия. Четенето на книга, в която откриваме своите въпроси и спасителното разбиране на себе си, което винаги търсим, е много мощна психотерапия. Към това се стремя - всяка от историите, които пиша, да е като огледало през което по различен начин да видим себе си, за да намерим вярната посока, своята посока.

И психотерапията, и четенето на книга са процеси на търсене - на промяна, на отговори и истини за живота, търсене на нашето Истинско, Свободно Аз. Дори и когато четем книга просто ей така - полегнали на плажа, да минава времето – то никога не е просто ей така, винаги е част от нашето цяложивотно търсене и изразяване на себе си. Всичко, всеки един момент от живота ни е част от нашата промяна, която понякога ни връхлита внезапно или завладява неусетно, която съзнателно търсим, нетърпеливо очакваме или сляпо отричаме. Защото промяната е законът на живота: Panta Ray - всичко тече, всичко се променя.

Писането е част и от моето търсене и моята промяна, на всяка книга ѝ е дошло времето, и се радвам, че ще стане част от вашето търсене и вашата промяна.

Книгите са издадени от Издателска къща Жанет45 и могат да бъдат закупени от книжарниците и чрез интернет.

Фитнес за женската душа
Любовта на разведената жена