ВЕДИК АРТ - личностно развитие чрез интуитивно рисуване

Събота, 03 Юни 2023
ВЕДИК АРТ - личностно развитие чрез интуитивно рисуване

Какво е Ведик Арт?

Ведик Арт е психологически метод за личностно усъвършенстване, чрез рисуване по интуиция.
Базиран е на Веди-те – древни индийски текстове на около 4000г, носещи дълбинно познание за Вселената, живота и човешкото съществуване.
В същността си, Ведик Арт е Ведическо изкуство.

Веда – от санскрит, означава божествено, истинско познание, мъдрост.
Ведик – означава знаещ, посветен в божественото знание човек.
Ведик Арт е път човек да разкрие и разгърне пълния си личностен потенциал, да преодолее ограниченията си и свободно да се изразява във всяка сфера на живота.

Ведик Арт дава начина за това, посредством 17 стъпки – ведически принципи на живота, изразени в картини.
Не са нужни артистични умения, всичко, от което се нуждаем е в нас самите. Чрез Ведическото изкуство, човек навлиза в своята лична духовна Вселена и създава свят от образи, извиращи от свободната, неограничена творческа същност – интуицията.

Създател на Ведик Арт, е Курт Калман, /Curt Källman, 1938г.-2010г./, шведски художник, абсолвент на Кралската Академията за изящни изкуства в Стокхолм. Той е последовател на Махариши Махеш Йоги – бащата на техниката ТМ /трансцедентална медитация/ и духовно гуру на Бийтълс и други ярки личности от онова време.
През 1974г. Махариши Махеш, посвещава Курт Калман в 17-те Ведически принципа на живота (The Seventeen Vedic Principles of Art and Life). Той възлага задачата на Курт, да ги претвори в достъпна форма за съвременния човек, в метод за самоусъвършенстване чрез развитие на интуитивната част в психиката. Искал, хората да усетят мощта на съзидателното начало в себе си, да се освободят от негативните, ограничаващи мисловни убеждения, да бъдат уверени и смели, свободно да творят живота си.

Курт приел мисията. Използвал рисуването като средство за разбиране на 17-те ведически принципа и претворяването им в реалния живот. По достъпен начин представил дълбоките им духовни послания чрез творчески процес, разширяващ съзнанието отвъд наложените ограничения.

От 2015г, методът притежава Европейски патент за авторско право.
Практикува се в много страни по света и помага на хората да се развиват, да намерят хармония в себе си и красота в света около себе си.
www.vedicart.com

Курс ниво 1

Как протича курсът?

Ведик Арт е групов метод на работа, воден от сертифициран учител.
Курсът съдържа кратък теоретичен материал, последователно за всеки от 17-те стъпки – ведически принципи на живота. След теоретичното въведение във всеки принцип, следват сесии с рисуване. Така, чрез работа върху платното, с четки и бои, човек преработва ограниченията си, адаптира и развива творческите принципи в психиката си.

Няма зададени модели за рисуване, няма насоки за какво, как и колко неща да се рисуват. Всеки е абсолютно свободен в изборите си и това е една от многото цели на курса – свободата на личния избор и радостта да твориш спонтанно.
Въпреки, че методът е групов, участниците работят индивидуално със себе си.

Груповото споделянето и обсъждане не са елементи от работния процес.

Работи се в атмосфера на тишина и спокойствие. Всеки се концентрира, влиза в своя личен, психичен процес на работа, сблъсква се и преодолява ограничителните си нагласи: „какво, как трябва, не мога, нямам талант, дали е добре...".

17-те Ведически принципа ви повеждат към същината: проглеждате за себе си къде сте, къде и как искате да бъдете, за какво копнеете, какво потискате, какво не си позволявате, и намирате път към силната си, творческа част. С всяка следваща стъпка навлизате по-дълбоко, и по-осъзнато в интуитивната част на психиката си. Интуицията е каналът към творчество. Веднъж отворен, обхваща всички аспекти на живота, гради по-високо ниво на осъзнаване на личните качества и възможности, разгръща пълния личен потенциал.

Развитието чрез Ведическото изкуство не е чрез учене, а чрез преживяване.

Не е нужно да се правят записки и учи теория. Учителят не ви учи как да мислите „правилно" и какво да правите, той не ви поправя и наставлява. Учителя отваря пред вас последователно 17- принципа с ключова дума, изразяваща дълбинен духовен процес, всеки го преживява и претворява в картина.

Сътворените картини не се обсъждат, не се сравняват и оценяват.

Ведик Арт не е курс по рисуване, това е психологически курс за личностно израстване. Важно е навлизането в свободен, творчески процес, трансформацията и радостта от него, а не резултатът.
Всеки рисува своя уникален, приказен свят от емоции, създава цветна експлозия от удивителното преживяване да твориш на платното и в живота, според своето лично усещане за красота и хармония! Това е безценно!

Освен, че след курса, вашите картини ще огряват дома ви, ще усетите ползите от Ведик Арт, във всяка сфера на живота:

  • Одухотвореност! Сакралното преживяване на себе си като творец, отваря пътя към духовното. То вече е реално състояние на съзнанието, градивен поглед към себе си, света и хората, а не абстрактно понятие от книгите.
  • Духовното е реалността: животът е ТУК и СЕГА , а вие сте негов творец.
  • Самочувствие! Ограничаващите убеждения: „Не мога; не ставам; нямам самочувствие, талант, пари, време ...", естествено и леко отстъпват пред удоволствието да се изразявате свободно. Самочувствието вече не е непосилен за достигане връх, то е вашата активна, жизнена позиция.
  • Самоувереност! Увереността „Аз мога!" прави нещата да стават леко – с нова енергия развивате започнатото, смело стартирате отдавна мечтани проекти, или решително приключвате стари.
  • „Няма невъзможни неща" вече е усещане, а не просто думи.
  • Кризи, проблеми, препятствия – и те вече са с друго измерение. Интуицията е водеща: намирате креативни решения на задънени ситуации, виждате възможности там, където преди не сте виждали, пренареждате и следвате приоритетите си.
  • Изграждате нова естетика за себе си, пространството и хората около вас. Дори свободното време придобива нов смисъл – наситено е с повече действие, творчество, красота.
  • „Творец на живота си " е всеобхватно възприятие за себе си. Вдъхновението от платното, се разпростира обширно: нови мечти, планове, идват нови идеи, хора, възможности, с лекота общувате и градите живота си във всеки аспект.
  • Ведик Арт отваря нова страница в живота ви – смела, цветна, творяща, изпълнена с неограничени възможности и радост.

Кога:
Курсът е 30 учебни часа, проведен в 4 последователни дни, или в два блока събота-неделя:
Ден 1: 3.06.-2023 /събота/, 10.00 – 18.00 ч. Работа с 1-6 принцип;
Ден 2: 4.06.2023 /неделя/, 10.00 – 18.00 ч. Работа със 7-9 принцип;
Ден 3: 10.06.2023 /събота/, 10.00 – 18.00 ч. Работа с 10-13 принцип;
Ден 4: 11.06.2023 /неделя/, 10.00 – 16.00 ч. Работа с 14-17 принцип.
Може да присъствате и само първите две дни, а на по-късен етап да продължите.

Цена:
Цената е определена от патентното право на Ведик Арт: минималната цена е 200 евро за курс първо ниво /100лв на ден/, такава ще бъде и в България.
Цената не включва платната за рисуване, останалите материали за работа - бои, четки и др. са включени в цената.
Цената включва лек кетъринг
За участници в ВЕДИК АРТ демо семинар , цената е минус цената на предишния курс.
За участници в други мои семинари - отстъпка 20%.
Заплащането е по банков път, фактура се издава на място.
IBAN: BG17 BPBI 8170 10Y1 2501 02
BPBIGSF, ЮроБанк-Пощенска Банка

Работни материали:
В цената са включени необходимите материали за рисуване. Платната се купуват на място, на складови цени - между 5 и 10лв. Рисува се върху хартиен блок и платно, с пастели и акрилни бои. Ако желаете може да си донесете предварително закупени материали.

Къде:
На свобода сред природата - полянка, цветя, птички, в с.Калековец /15км до Пловдив посока Раковски/, ул"Иван Асен"№ 8

Водещ: Събка Дякова-Чехович, Психолог, писател, лицензиран Ведик Арт учител

За информация и записване: тел.: 0887700276

 

Ведик Арт в пълнота реализира посланието на Махатма Ганди:
„Стани ти промяната, която искаш да видиш в света"