ТЪРСЕТЕ ЖЕНАТА! Chercez la femme!

ТЪРСЕТЕ  ЖЕНАТА! Chercez la femme!
07.03.2015 (5038)

Половин часовия разговор с моя стар приятел Стефан ми даде материал за полудневно мислене. Стефан е адвокат, авторитетен, интелигентен, начетен, с невероятно чувство за хумор, и с отлично възпитание, носещо естетиката на потомствен гражданин. И - съдейки по красивата му, младата жена (втора) - сексуално активен, хетеросексуален мъж. Изобщо Стефан въплъщава най-търсените от жените качества за партньор и с това директно се издига на пиедестала на идеала МММ - Мъжът на Моите Мечти. С присъщата му самоирония обаче, когато шеговито казвам, че си търся мъж от неговата порода, той отговаря: "Свестните мъже като мен са вече заети, а другите трябва да се превъзпитат от жените, които ги вземат". Уф, отново!

Всички знаем как изглежда това превъзпитание - втурваме се да го променяме, хабим енергия и време, а трупаме разочарование и умора. Така че, нещо друго трябва да има в цялата тази игра на търсене и намиране на сродната мъжка душа.

Общоизвестен е факта за дисбаланса между мъжката и женската популация в световен мащаб - жените сме повече. Но не това е обяснението за социалния феномен, изказан от много жени с простите думички: "Няма мъже бе, няма!". Чували сте го, нали? А може и вие да мислите така, ако сте търсещата партньор жена, събрала негативни опитности в множество връзки и срещи и попила в себе си оплакванията на недоволни женени приятелки.

Колкото и като жени да сме различни, то в изискванията си към МММ сме доста еднотипни и най-често търсим:

  1. Любов - задължително Голямата!
  2. Секс - най-страстният!
  3. Съпруг - моногамен, грижовен, отговорен и с кротка майка.
  4. Приятел - да разбира женската душа и да е съпричастен в женските удоволствия, като ходене по магазини например.
  5. Баща за децата ни - здрави гени и пари за отглеждане.

В основата на този идеален образ, който търсим стои един реален образ - Татко, нашият Татко - даващ емоционалната основа на търсения образ. И нищо чудно: чертите, с които сме изградили образа на МММ, се формират през първите пет години от живота ни и естествено на дъното е баща ни (по Фройд). Но въпреки, че съм психолог, аз няма да слизам дълбоко до тях за да ги анализирам, а ще се огранича само с видимото, осъзнатото и бързо разбираемото.

И така - какво всъщност търсим, търсейки Мъжът на Моите Мечти?
Зад тези общо приемливи критерии, с които сме изградили образа на Мечтания, се крият определени наши психически потребности , често неосъзнати на мисловно ниво, но осезаеми като емоция. Те са емоционалната подложка на очакванията ни към него и дават енергия на типично женската ни амбиция да го променяме по своя мярка.

Търсим от мъжа преди всичко любов. Стремежът към любов е биологично заложена наша потребност. Търсенето на любов е израз на стремежа ни към духовно единение и хармония с Бог и Вселената, каквото и да е нашето разбиране за тях. В Библията се казва: "Любовта е отговорът на всички въпроси" и не се свежда до личността на един-единствен човек, а е всеобхватна, глобална и осмисля нашето съществуване.Типично в своя стил, моят любимец Уди Алън дава свое тълкуване на този библейски цитат: "Да, любовта е отговорът, но докато я чакаме сексът задава някои много по-належащи въпроси" и с това директно ни запраща на дъното на пирамидата на Маслоу *, където всичко е приведено до физиологични потребности. Те са базисни и не можем да ги пренебрегнем в стремежът си към висшето - любовта. И точно те - като доминиращи в ежедневието ни - най-често се оказват "препъни камъка" в интимните ни отношения. Но въпреки всички неудачи с които се сблъскваме, упорито търсим Мъжа, който да ни изкачи по нелеката стълба на Маслоуската пирамида. Всяко стъпало се явява като сито, през което очакваме той победоносно да премине, хванал ни силно за ръка. Разчитаме на Него, за всичко разчитаме: да излекува отегчението, самотата и проблемите ни - емоционални, сексуални и финансови. Очакваме от него да запълни усещането ни за липса, което сляпо ни хвърля в прегръдките на поредния неподходящ, носещ поредното разочарование. И ...? Възможно ли е един-единствен човек да задоволи всичките ни потребности по това не леко, цяложивотно изкачване? Възможно ли е един-единствен човек да свърши цялата тази работа - да запълни усещането ни за липси от всякакъв характер, да успокои несигурността ни и да влее силата на любовта в сърцата ни? Възможно ли е, по силите ли е това на един-единствен човек? Да, възможно е, има такъв човек. Неправилно го търсим извън себе си в изграденият дългогодишен образ на МММ. Този всемогъщ човек от който зависи щастието ни сме ние самите.

Знаем какво искаме от Него, но знаем ли какво искаме от Себе си? Всяко търсене, насочено извън нас за задоволяване на емоционалните потребностите в нас, е обречено на провал. Така че, когато търсим Него, за да бъдем Себе си, ние всъщност се отдалечаваме от това което искаме. Изкачването по високите стълби на пирамидата на потребностите ни си е наша лична отговорност, това е мисията ни в живота. Това включва изчистване на вътрешните ни конфликти, това е пътя на себепознанието, себеуважението и в крайна сметка - любовта към себе си.

Как ще ни обича друг, ако ние самите не обичаме себе си?
Как ще дадем любов на друг, ако я нямаме към себе си?

За разлика от състоянието "търсене на партньор", което е временно, състоянието "търсене на себе си" е цяложивотно и е извор нашата промяна, а промяната както знаем, е един от законита на живота. Целта на промяната ни е да израснем във възможно най-доброто същество - със самочувствие, пълноценни, уверени и без болезнената нужда от Него за нашето щастие.

С казаното до тук съвсем не искам да внуша, че е по-добре да се отдадем на самодоволно уединение, работохолизъм, мастурбация и стерилни емоционални връзки и да си бъдем самодостатъчни. Съвсем не, дори напротив - нека приемем предизвикателството на сблъсъка между нашия и неговия свят, но вече с друг приоритет: да търсим и преоткриваме себе си, а не да променяме него. И това не е лесно, ама никак не е лесно. Но това е мъдрият, позитивен и - убедена съм в това - резултатен подход: да работим върху себе си, а не да хабим енергия да работим него. И тогава ще имаме отворено сърце, за да усетим сродната мъжка душа и ще споделим всичко онова, което има всеки от нас поотделно.

Търсейки мъжа, ние всъщност търсим сърцевината на нашата женска същност. "Chercez la femme" - търсете жената! Казал го е не кой да е, а великият Александър Дюма-баща, който освен голям писател, е бил и изключителен познавач, ценител и любител на женската душа и тяло. Не можем да не му повярваме и нека го послушаме:
"Chercez la femme"! Търсете жената! Търсете себе си!
Мъже има много, ти си единствена!

Събка Дакова-Чехович
Психолог, писател, автор на книгата "Фитнес за женската душа"

* Ейбрахам Маслоу (1908 - 1970 г.), американски психолог, известен с Пирамидата на нашите потребност, в която ги степенува така: 1. Физиологични потребности, 2. Потребност от сигурност, 3. Потребност от принадлежност, 4. Потребност увереност, самочувствие, 5. Потребност от личностно и духовно израстване.