Седемнадесет Ведически принципа на изкуството и живота

Ведик Арт

Какво е Ведик Арт?
Ведик Арт е психологически метод за личностно усъвършенстване, чрез рисуване по интуиция.
Базиран е на Веди-те – древни индийски текстове на около 4000г, носещи дълбинно познание за Вселената, живота и човешкото съществуване.
В същността си, Ведик Арт е Ведическо изкуство.
Веда – от санскрит, означава божествено, истинско познание, мъдрост.
Ведик – означава знаещ, посветен в божественото знание човек.
Ведик Арт е път човек да разкрие и разгърне пълния си личностен потенциал, да преодолее ограниченията си и свободно да се изразява във всяка сфера на живота.
Ведик Арт дава начина за това, посредством 17 стъпки – ведически принципи на живота, изразени в картини.
Не са нужни артистични умения, всичко, от което се нуждаем е в нас самите. Чрез Ведическото изкуство, човек навлиза в своята лична духовна Вселена и създава свят от образи, извиращи от свободната, неограничена творческа същност – интуицията.

Създател на Ведик Арт, е Курт Калман, /Curt Källman, 1938г.-2010г./, шведски художник, абсолвент на Кралската Академията за изящни изкуства в Стокхолм. Той е последовател на Махариши Махеш Йоги – бащата на техниката ТМ /трансцедентална медитация/ и духовно гуру на Бийтълс и други ярки личности от онова време.
През 1974г. Махариши Махеш, посвещава Курт Калман в 17-те Ведически принципа на живота. Той възлага задачата на Курт, да ги претвори в достъпна форма за съвременния човек, в метод за самоусъвършенстване чрез развитие на интуитивната част в психиката. Искал, хората да усетят мощта на съзидателното начало в себе си, да се освободят от негативните, ограничаващи мисловни убеждения, да бъдат уверени и смели, свободно да творят живота си.
Курт приел мисията. Използвал рисуването като средство за разбиране на 17-те ведически принципа и претворяването им в реалния живот. По достъпен начин представил дълбоките им духовни послания чрез творчески процес, разширяващ съзнанието отвъд наложените ограничения.
След години на творческо узряване, през 1988г, Курт Калман провежда първия Ведик Арт курс в сегашния му вариант.
Курсът е в две нива на посвещение, всяко ниво е с продължителност по 30 учебни часа. Първото ниво е въвеждащо, отварящо. Второто – надграждащо, развиващо. Учител, е следващата степен – отново в две нива.
На шведския остров Оланд, Курт Калман създава Ведик Арт школа. Там идват хора от цял свят, за да творят заедно в енергията на Ведическото изкуство.
Мисията е изпълнена, процеса се развива и извън границите на Швеция, щафетата поема синът на Курт Калман – Йоханес Калман.
От 2015г, методът притежава Европейски патент за авторско право.
Практикува се в много страни по света и помага на хората да се развиват, да намерят хармония в себе си и красота в света около себе си.
www.vedicart.com

Ведик Арт

Ведик Арт курс, ниво 1

Как протича курса?
Ведик Арт е групов метод на работа, воден от сертифициран учител.
Курсът съдържа кратък теоретичен материал, последователно за всеки от 17-те стъпки – ведически принципи на живота. След теоретичното въведение във всеки принцип, следват сесии с рисуване. Така, чрез работа върху платното, с четки и бои, човек преработва ограниченията си, адаптира и развива творческите принципи в психиката си.
Няма зададени модели за рисуване, няма насоки за какво, как и колко неща да се рисуват. Всеки е абсолютно свободен в изборите си и това е една от многото цели на курса – свободата на личния избор и радостта да твориш спонтанно.
Въпреки, че методът е групов, участниците работят индивидуално със себе си.
Груповото споделянето и обсъждане не са елементи от работния процес.
Работи се в атмосфера на тишина и спокойствие. Всеки се концентрира, влиза в своя личен, психичен процес на работа, сблъсква се и преодолява ограничителните си нагласи: „какво, как трябва, не мога, нямам талант, дали е добре…“.
17-те Ведически принципа ви повеждат към същината: проглеждате за себе си къде сте, къде и как искате да бъдете, за какво копнеете, какво потискате, какво не си позволявате, и намирате път към силната си, творческа част. С всяка следваща стъпка навлизате по-дълбоко, и по-осъзнато в интуитивната част на психиката си. Интуицията е каналът към творчество. Веднъж отворен, обхваща всички аспекти на живота, гради по-високо ниво на осъзнаване на личните качества и възможности, разгръща пълния личен потенциал.
Развитието чрез Ведическото изкуство не е чрез учене, а чрез преживяване.
Не е нужно да се правят записки и учи теория. Учителят не ви учи как да мислите „правилно“ и какво да правите, той не ви поправя и наставлява. Учителя отваря пред вас последователно 17- принципа с ключова дума, изразяваща дълбинен духовен процес, всеки го преживява и претворява в картина.
Сътворените картини не се обсъждат, не се сравняват и оценяват.
Ведик Арт не е курс по рисуване, това е психологически курс за личностно израстване. Важно е навлизането в свободен, творчески процес, трансформацията и радостта от него, а не резултатът.
Всеки рисува своя уникален, приказен свят от емоции, създава цветна експлозия от удивителното преживяване да твориш на платното и в живота, според своето лично усещане за красота и хармония! Това е безценно!

„Vedic Art is a navigation map. Use the compass you have in mind and find the way to the chamber of peace in your heart.
Then, when you dip your brush in the light, space, bliss and eternity will be pictured“
Kurt Kalman

„Ведик Арт е навигация, компас към храма на покой в сърцето ти. И когато потопиш четките в светлината му, блаженството и безграничността ще са в картините ти“
Курт Калман


Освен, че след курса, вашите картини ще огряват дома ви, ще усетите ползите от Ведик Арт, във всяка сфера на живота:

  • Одухотвореност! Сакралното преживяване на себе си като творец, отваря пътя към духовното. То вече е реално състояние на съзнанието, градивен поглед към себе си, света и хората, а не абстрактно понятие от книгите. Духовното е реалност: Животът е ТУК и СЕГА , а вие сте негов творец.
  • Самочувствие! Ограничаващите убеждения: „Не мога; не ставам; нямам самочувствие, талант, пари, време …“, естествено и леко отстъпват пред удоволствието да се изразявате свободно. Самочувствието вече не е непосилен за достигане връх, то е вашата жизнена позиция.
  • Самоувереност! Увереността „Аз мога!“ прави нещата да стават леко – с нова енергия развивате започнатото, смело стартирате отдавна мечтани проекти, или решително приключвате стари.
  • „Няма невъзможни неща“ вече е усещане, а не просто думи.
  • Кризи, проблеми, препятствия – и те вече са с друго измерение. Интуицията е водеща: намирате креативни решения на задънени казуси, виждате възможности там, където преди не сте виждали и следвате важните за вас неща.
  • Изграждате нова естетика за себе си, пространството и хората около вас. Дори свободното време придобива нов смисъл – наситено е с повече действие, творчество, красота.
  • „Творец на живота си “ е всеобхватно възприятие за себе си. Вдъхновението от платното, се разпростира обширно: нови мечти, планове, идват нови идеи, хора, възможности, с лекота общувате и градите живота си във всеки аспект.
  • Ведик Арт отваря нова страница в живота ви – смела, цветна, творяща, изпълнена с неограничени възможности и радост.

Кога:
Курсът е 30 учебни часа, проведен в 4 последователни дни, или в два блока събота-неделя:
Ден 1: 10.00 – 18.00 ч. Работа с 1-6 принцип;
Ден 2: 10.00 – 18.00 ч. Работа със 7-9 принцип;
Ден 3: 10.00 – 18.00 ч. Работа с 10-13 принцип;
Ден 4: 10.00 – 16.00 ч. Работа с 14-17 принцип
Очаквайте скоро точни дати.
Цена:
Цената е определена от патентното право на Ведик Арт: минималната цена е 200 евро за курс първо ниво, такава ще бъде и в България. Цената не включва материали за работа и кетъринг.
За участници в предишни мои семинари, курсът ще е на преференциални цени /- 30%/.
Работни материали:
На място можете да закупите необходимите материали за рисуване, на складови цени. Приблизителната цена на основен комплект /5-6 броя боя, няколко платна, е 50-60лв/. Рисува се върху хартиен блок и платно, с пастели и акрилни бои. Ако желаете може да си донесете предварително закупени материали.
Къде:
Очаквайте скоро точното място.

Моята история с Ведик Арт:
Щастлива съм, че аз, Събка, открих Ведик Арт и се впуснах в това магично пътуване. Преминала съм двете нива на посвещение във ведическото изкуство и курс за Ведик Арт учител първо ниво, в Полша. Учителската степен ми дава правото да развивам метода, съгласно условията, определени от патентното право.
Нося в сърцето си огромна благодарност към Яцек Войчех Потералски – моят учител, човекът, развил Ведическото изкуство в Полша. www.vedicart.pl
Работила съм много върху себе и много съм постигнала, участвала съм в много семинари и курсове, и много неща съм научила от тях. Но Ведик Арт е удивителен курс, с работещ метод, несравним с никой от предишните. Не може да се разкаже и трудно се описва с думи, защото 17-те стъпки на Ведите, са лично откровение за всеки участник – сакрално, трансформиращо, красиво!
За мен е чест и отговорност, да развия метода в България. Това е моето вдъхновяващо откритие, моят път за развитие напред, бързам да го споделя с вас и заедно да продължим приключението Ведик Арт България! Заповядайте на курс!

Ведик Арт в пълнота реализира посланието на Махатма Ганди:
„Стани ти промяната, която искаш да видиш в света“