Събка Дякова-Чехович - психолог и писател, Пловдив

"Психологът е ум и сърце. Той никога не съди.
Той вниква, обича и разбира... "

Пиер Дако

Психолог Събка Дякова-Чехович - Психологически кабинет Хармония

Здравейте,
Преди да решите да си уговорите час за консултация или да посетите някой от семинарите, които водя, вероятно бихте искали да научите повече за мен и моята работа.

И така:
След първата си магистратура (1990г, инженерна геология, унаследена бащина професия), завърших психология във Велико Търновския Университет. И там имах чудесни преподаватели, благодарна съм им за всичко, което научих от тях и за вдъхновението да продължа да се развивам в тази професия.

Началния професионален опит в работата с хора, натрупах в сферата на корпоративните отношения, където доста години работих като мениджър и лидер на екипи - умения за комуникация, изграждане на самоувереност, справяне с burn out (професионално прегаряне), мотивация и изграждане на стратегии за промяна. Всичко това ми донесе безценен личен и професионален опит.

Преди да стартирам практиката си като психолог съм преминала през сурова житейска школа и много работа върху себе си чрез лична психоанализа, семинари, обучения и практика под наблюдение на психолог-супервизор. Всяко обучение, всеки семинар и всеки водещ са важна част от моето развитие.

Силен начален старт в работата ми беше курсът "Базисни терапевтични умения - психоаналитична перспектива" към "Психоаналитичен Център Динамика" гр.София. Благодаря на водещите. Обучението и практиката при водещите д-р Кимон Ганев д.н., и Росица Петрова, ми дадоха важни умения и вдъхновение, благодаря им. Продължавам да се обучавам в центъра за лидер на Балинтови групи.

Курсът "Психодрама" (200 часа лична работа), към "Психодрама Център Орфеус" гр.София, с водещ д-р Галъбина Тарашоева ми даде ново разбирането за психотерапията като преживяване.

"НЛП техники" - НЛП Институт, София, водещ: Ангел Лазаров ме отведе в дебрите на неограничените възможности за промяна.

"НЛП техники за работа с родители на трудни деца", 2005г - Фондация "Социални общности“, КЦ "Плиска", гр. София. Даде ми начален старт за обучение в семейно консултиране.

"Техника за емоционална свобода - ТЕС" стартово обучение в България, водещ: Жасмина Ковачев - "Emotion Freedom Technique Institute" New Zeland отвори още едно ниво на професионалните ми интереси - енергийната психология.

"Art-terapia - praktyki", "Арт-терапевтични практики" гр. Варшава, ми показа как да развиваме творческите си умения целенасочено.

Усвояването на "Техники за преодоляване на негативни емоции: Sedona Method, EMDR" - Варшава, 2011г, разшири познанията и работата ми в полето на енергийната психология.

Пълният курс в "Група за личен опит и терапевтично израстване" 2014г., по неорейхианска школа, с водещ Петър Кралев, ме обогати личностно и разшири професионалните ми познанията в сферите: биоенергия-дишане-тяло-психика.

Понастоящем се обучавам за Балинтов терапевт и лидер на Балинтови групи. Член съм на Българското Балинтово Общество.

През 2008 г. отворих свой психологичен кабинет. Освен индивидуална работа с клиенти, работя и групово - семинари, обучения, водя лекции за личностно развитие на различни форуми. Пиша статии в личния си сайт и др. електронни и печатни издания.

От 2011 г. работя и като психотерапевт в програма „Виктория” - специализирана програма за жени, претърпели рак на млечната жлеза.

Основавам работата си на психоаналитичната и аналитичната школи, използвам ефективни техники от телесно ориентирана психотерапия, както и от енергийна психология.

Подходът, с който работя, е индивидуален за всеки клиент. Защото всеки един човек е единствен и уникален и не може да бъде вместен в обща рамка.

През 2012 г. излезе от печат първата ми книга "Фитнес за женската душа", която още същата година се преиздаде и вече е с трети тираж. От тогава провеждам и семинари за жени, основани на принципите на груповата терапия със същото име "Фитнес за женската душа". Фактът, че от тогава до сега групите се попълват и жените една на друга споделят за тях, е красноречив за техния ефект.

Втората ми книга "Любовта на разведената жена" излезе през 2017 г. За мен е чест, че издател на книгите ми, е най-авторитетното българско издателство „Жанет45”.

Като писател - чрез книгите си, и като психолог - в ежедневната си работа, се стремя да помогна на всеки сам да намери пътя си в трудните житейски периоди. Не давам съвети и рецепти за живеене, а разбиране на себе си, подкрепа и увереност в собствените сили за преодоляване на нелеките житейски кризи. Моята отговорност като психолог е, да ви подкрепя в собствения потенциал, да преоткриете силните си страни и преодолеете трудните периоди. Това са начините, човек да балансира живота си.

Продължавам непрестанно да се уча професионално и да развивам себе си като личност, защото само така мога да бъда полезна на себе си и на хората, идващи в кабинета ми.

Любимата ми част от работата е, когато видя и усетя позитивната промяна в отсрещния човек.

За това си струва всяко усилие!

Събка Дякова-Чехович,
психолог, писател